Najlepšie prílohy k vianočnému moriakovi

Oslava Štedrého večera s rodinou pri dobrom jedle je neopakovateľnou tradíciou. K moriakovi, obľúbenému jedlu mnohých rodín počas tohto sviatočného obdobia, je potrebné pridať chutnú zeleninu a ďalšie jedlá, ktoré obohatia hlavný chod. Objavte naše gurmánske návrhy, ktoré vám pomôžu vybrať tie najlepšie prílohy k vianočnému moriakovi alebo kapustovi.

Obsah


Prepínač

Nevyhnutné veci: Zemiaky
a kandizované gaštany

Nič sa nevyrovná veľkej klasike k vianočnému moriakovi: pečené zemiaky vždy ocenia mladí aj starí. Môžete sa rozhodnúť pre
štrúdľové zemiaky
alebo
zemiaky
nakrájané na
kocky
, ktoré
pred pečením v rúre pri 180 °C dozlatista a do chrumkava ochutíte soľou, korením a pokvapkáte olivovým olejom.

Čo sa týka gaštanov, tie dodajú vášmu pokrmu sladký, slávnostný nádych. Môžete ich pripraviť vo forme
konfitných
gaštanov

tak, že ich podusíte na troche masla a cukru, alebo ich zakomponujete priamo do plnky na moriaka.

Farebná a chutná zelenina

Ak chcete dodať jedlu hĺbku, pohrajte sa s farbami a textúrami zeleniny. Tu je niekoľko nápadov, ktoré sa hodia k vianočnému moriakovi
:

  • Glazovaná
    mrkva
    : opečte ju na panvici s trochou masla, cukru a vody, kým nebude mäkká a lesklá.
  • Zelená fazuľka
    : blanšírujte ju v hrnci s vriacou osolenou vodou, potom ju sceďte a opečte na panvici s kvapkou olivového oleja a strúčikom prelisovaného cesnaku.
  • Pečená tekvica
    : nakrájajte ju na kúsky, pred vložením do rúry na 25 až 30 minút pri 180 °C ju ochuťte soľou, korením, olivovým olejom a provensálskymi bylinkami.


ALSO READ: Ultimátny sprievodca dobrým obliekaním počas vianočných sviatkov

Myslite aj na zabudnutú zeleninu, ako je paštrnák, brukva alebo dokonca topinambur, ktoré sa k vašej sviatočnej hydine budú výborne hodiť. Variabilné spôsoby prípravy (dusená, pečená v rúre, vyprážaná na panvici) prinesú na váš vianočný stôl rôzne chute a textúry.

Krémové, upokojujúce prílohy

Ak chcete dosiahnuť ešte väčší pôžitok zo sviatočného jedla, vyberte si krémové prílohy, ktoré potešia vašich hostí.
Syrové
suflé

,
ľahké a vzdušné, je originálnou možnosťou, ktorá určite zvedie. Môžete si pripraviť krémový gratin dauphinois alebo domácu zemiakovú kašu.

Gratin dauphinois

Aby sa vám
gratin dauphinois podaril, začnite tým, že ošúpete a nakrájate zemiaky na tenké plátky. Potom ich usporiadajte do maslom vymastenej misy a mierne ich prekrývajte. Pred vložením zemiakov do rúry na 1 hodinu pri 180 °C ich zalejte zmesou crème fraîche, mlieka, soli, korenia a nastrúhaného muškátového orieška. Gratin by mal byť zlatohnedý a krémový, ako máte radi.

Domáca zemiaková
kaša

Ak chcete získať chutnú zemiakovú kašu, pridajte do nej bylinky, napríklad cesnak, pažítku alebo petržlenovú vňať. Ak si chcete ešte viac dopriať, primiešajte trochu crème fraîche alebo masla, aby sa vám kaša rozplývala v ústach.

Originálne nápady pre netradičné spôsoby

Ak chcete inovovať a ponúknuť menej tradičné prílohy, tu je niekoľko návrhov:

  • Hríbové rizoto
    : pripravte krémové rizoto s dusenými hubami (hríby, kuriatka, hliva ustricová) a strúhaným parmezánom.
  • Polenta
    : táto kukuričná kaša varená v zeleninovom vývare sa môže podávať krémová alebo nakrájaná na plátky a opečená na grile, aby získala chrumkavú štruktúru.
  • Zelená šošovica
    : šošovica dusená s mrkvou, cibuľou a kuracím vývarom dodá vianočnému jedlu rustikálny nádych.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Vianočné tajomstvá: Kedy a ako zaželať veselé Vianoce?

S týmito nápadmi na prílohy k vianočnému moriakovi ste teraz pripravení vytvoriť slávnostné menu, ktoré poteší vašich hostí. Nešetrite na korení, bylinkách a dochucovadlách, ktoré povznesú vaše kulinárske prípravy a ponúknu nezabudnuteľné sviatočné jedlo.

Podobné články
:


Tradičné vianočné farby a ich symbolika


Poleno Yule: Vianočný
darček: história a
pôvod tejto tradície


Vianočné koktaily: povinné ingrediencie na štýlové oslavy


Vianočný darček: história a pôvod tejto tradície

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *