Yule log: tipy a rady, ako dosiahnuť úspech vášho obľúbeného dezertu

Sviatočné obdobie sa rýchlo blíži a s ním aj tradičné
vianočné
poleno

. Či už ste začiatočník alebo skúsený cukrár, ponúkame vám niekoľko tipov a rád, ako pripraviť ten najlepší Yule log. Pozrieme sa aj na rôzne typy foriem a na to, ako vytvoriť ilúziu skutočného polena s jeho známymi vlastnosťami.

Obsah


Toggle

Ako sa robí Yule log?

Aby ste mohli
vyrobiť Yule log, musíte si najprv vybrať recept z množstva existujúcich. Najklasickejší je rolovaný poleno, ktorý sa vyrába z rolovaných sušienok poliatych maslovým krémom alebo ganache. Tu sú hlavné fázy jeho výroby
:

  1. .
    Urobte piškótový valček
    :

    Zmiešajte vajcia, cukor, múku a prášok do pečiva, potom toto cesto rozotrite na plech vyložený pergamenom na pečenie. Pečieme približne 8 minút pri teplote 210 °C.
  2. Príprava polevy:
    V
    závislosti od zvoleného receptu pripravte maslový krém, ganache alebo penu, ktorými polejete svoj špalček.

  3. Rozvaľkajte sušienky:

    Po vychladnutí piškótu rozotrite náplň po celej ploche a potom ho pevne stlačte a zrolujte na seba. Potom poleno zabaľte do potravinovej fólie a odložte na niekoľko hodín do chladničky.
  4. Dekorácia polena:

    Poleno môžete potiahnuť polevou, maslovým krémom alebo dokonca marcipánom, podľa toho, čo vám viac vyhovuje. Pridajte ozdobné prvky, napríklad ovocie, čokoládové hobliny alebo cukrové figúrky.


ČÍTAJTE TIEŽ: Yule log: História, pôvod a
tradícia

Aké je najlepšie Yule log?

Na túto otázku je ťažké odpovedať, pretože chute a preferencie sa u jednotlivých ľudí veľmi líšia. Napriek tomu vám prinášame niekoľko návrhov, ktoré by vás mohli inšpirovať
:

  • Klasické rolované poleno:

    Tvorí ho ľahká sušienka poliata krémovým kávovým alebo čokoládovým maslovým krémom.
  • Penový poleno:

    Túto ľahšiu verziu tvorí piškótový základ poliaty ochutenou penou (čokoládovou, ovocnou, vanilkovou…).
  • La
    bûche glacée :

    Ideálny na zmenu tradičných dezertov, kombinuje piškótový základ so sorbetom alebo zmrzlinou.

Výber najlepšieho polotovaru bude závisieť predovšetkým od vašich osobných chutí a chutí vašich hostí. Z roka na rok obmieňajte pôžitky!

Ako urobiť čiary na Yule log?

Aby ste vytvorili ilúziu skutočného polena, je dôležité urobiť čiary imitujúce kôru. Tu je niekoľko techník, ako to dosiahnuť
:

  1. Vidličkou:

    Po pokrytí polena polevou alebo maslovým krémom nakreslite vidličkou nepravidelné čiary, a vytvorte tak efekt kôry.
  2. Šikmou špachtľou:

    Tento nástroj vám umožní robiť širšie a hlbšie ťahy, čím dosiahnete ešte realistickejšie stvárnenie.

  3. Pomocou roztopenej čokolády
    :

    Šmuhy môžete robiť aj pomocou roztopenej čokolády pomocou štetca alebo jej kvapkaním z vrecúška na potrubie.

Akú formu použiť na výrobu Yule log?

Výber formy bude závisieť najmä od veľkosti, materiálu a tvaru, ktorý chcete pre svoje poleno. Tu je niekoľko kritérií, ktoré treba zvážiť
:

  • Veľkosť
    :
    V
    závislosti od počtu hostí si budete musieť vybrať väčšiu alebo menšiu formu. Obdĺžnikové formy sú k dispozícii v niekoľkých veľkostiach s dĺžkou od 20 do 35 cm.
  • Materiál
    :

    Formy na polená nájdete silikónové, nerezové alebo plastové. Silikón zaručuje výhodu, že je pružný a nepriľnavý, čo uľahčuje vyberanie z formy. Nerezová oceľ je medzitým tuhšia a pevnejšia.
  • Tvar:

    Najbežnejšie sú obdĺžnikové formy, ale existujú aj polvalcové alebo vzorované formy, ktoré dodajú polenu originálny tvar.

PREČÍTAJTE SI TIEŽ: Vianočná strúhanka: História a pôvod tejto
tradície

Čo robiť, keď nemáte formu na poleno?

Nepodliehajte panike, ak nemáte formu na polená! Tu sú dve riešenia, ako vyrobiť poleno bez formy
:


  1. Použite vlhkú utierku
    :

    Vyvaľkaný piškót ešte teplý vyklopte na mierne vlhkú utierku posypanú práškovým cukrom. Potom sušienku zrolujte do utierky a nechajte ju zrolovanú vychladnúť. Po vychladnutí ju rozviňte, ozdobte a opäť zrolujte.
  2. Vyrobte si domácu formu:

    Na nerolované polená (pena, zmrzlina…) môžete použiť obdĺžnikovú nádobu vystlanú potravinárskou fóliou. Nezabudnite prípravok pred vložením do chladničky dobre zabaliť, aby prijal tvar „formy“.

Aký alkohol je v Yule log?

Pridaním alkoholu môžete svojmu Yule logu dodať gurmánsky a slávnostný nádych. Tu je niekoľko nápadov na kombinácie v závislosti od náplne, ktorú si vyberiete
:

  1. Čokoládový poleno:

    Rum, Grand Marnier alebo Cointreau sa výborne hodia k čokoláde a zvýrazňujú jej chuť.
  2. Poleno z červeného ovocia:

    Môžete sa rozhodnúť pre ovocný destilát, napríklad malinový alebo ríbezľový likér, ktorý zvýrazní chuť červeného ovocia.
  3. Vanilkový poleno:

    Krémová whisky, napríklad Baileys, alebo koňak dodajú sladkosti vanilky teplý, korenistý
    nádych.

Pamätajte,
že alkohol by sa mal používať s mierou a že deťom a ľuďom, ktorí nechcú konzumovať alkohol, je najlepšie ponúknuť alternatívu bez alkoholu.


TIEŽ ČÍTAJTE: Vytvorte si papierový vianočný stromček: tipy a kutilstvo

Podobné články:


Vytvorte si vlastný vianočný veniec: nápady a tipy na jeho výrobu doma


Odpočítavanie do Vianoc: Koľko dní zostáva?


Ultimátny sprievodca, ako sa dobre obliecť na Vianoce


Kde stráviť Vianoce vo Francúzsku a zažiť čaro sviatkov?

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *